09-06-2017 Triatlon Hengelo (G)

(door Rohalt)
HENGELO – 9 Juni stond al geruime tijd in m´n agenda als dé start van mijn eerste triathlon seizoen. De Triathlon van Hengelo was het strijdtoneel waar eveneens Gerrit zich had ingeschreven voor de ¼ afstand.

Normaal gesproken staan er wel meer Ruumpolrunners aan de start, echter moest oa. Rick verstek laten gaan en heeft Alex helaas door een vervelende blessure moeten afzeggen. Wel was Alex van de partij om als vrijwilliger (maar ook stiekem als supporter) op te treden. Net als Bert en Gerbert die als leden van de organisatie bijdroegen aan de Ruumpolrunners-aanwezigheid.

De start is zoals van ouds in het zwembad ’t Elderink, waar Gerrit als eerste Ruumpolrunner om 09:00uur mocht starten. Met een voor Gerrit acceptabele 21 minuten en een hand vol seconden ronde hij het 1km lange zwemgedeelte af en mocht hij beginnen aan de 40km lange winderige tijdrit. Vorige week werd Gerrit nog 3de bij de tijdrit van de “LWC de Paaschberg”, dus moest dit geen probleem zijn. Helaas viel de toch wat tegen, want Gerrit heeft al eens sneller gereden dan de geklokte 1uur en 6minuten. De wind was de spelbreker volgens onze snelheidsduivel (de fietstijden zijn overigens wel incl. 2 wissels).

Inmiddels was ik om 09:30uur gestart in het verwarmde water van ’t Elderink. Helaas kwam ik in een baan met 5 medezwemmers welke allen een tijd van 17minuten in gedachten hadden. Wat resulteerde in behoorlijk wat inhaalwerk en opstoppingen zo nu en dan bij de keerpunten. Ondanks dat heb ik een mooie 15:12(netto) op de kilometer weten te behalen, en ben daar gezien de omstandigheden zeer tevreden mee (het kan blijkbaar nog sneller!). Achteraf bleek dit goed voor een 13de zwemtijd van de 111 deelnemers. Een klein half jaar intensieve zwemtraining bij de NDD begint z’n vruchten af te werpen.

De eerste wissel ging redelijk en ik zat dan ook al snel op de fiets. Ondanks de harde wind, heb ik redelijk constant de snelheid kunnen vasthouden en kwam na 2 rondes met een gemiddelde van ruim 35km/uur weer in het parc fermé. De 2de wissel ging voor mij compleet de mist in, doordat het aantrekken van de hardloopschoenen, met de koude tenen van het fietsen, niet helemaal goed ging. Zooltjes gingen dubbel zitten, waardoor ik 1 schoen wel 3 keer opnieuw heb moeten aantrekken.

Toch kwam ik redelijk snel in m’n ritme bij het hardlopen, en kon ik ondanks een zere linker kuit de snelheid er aardig in houden. Een volgende keer moet het harder, maar voor nu was het goed. Doordat Hengelo een heen en weer parcours kent bij het hardlopen, kwam ik op een gegeven moment Gerrit tegen. Ook Gerrit had een vlotte pas en met een mooie high five passeerden wij elkaar, waarna Gerrit alweer voor een mooie eindtijd richting de finish ging.

Zelf nog even gretig gebruik gemaakt van de sponsposten onderweg, want het zonnetje deed inmiddels ook aardig z’n best. De laatste kilometers nog even doorzetten en de pijnlijke kuit negeren, en dan mocht ik dan ook mijn eerste kwart triathlon finishen. Met de handjes in de lucht, want de genoteerde tijd was boven verwachting, of liever gezegd ónder verwachting!

Vorig jaar heb ik in Hengelo al even “triathlon mogen proeven” middels de trio-triathlon, maar zelf een kwart afstand doen maakt het toch net iets mooier. Fijne organisatie weer en we duimen natuurlijk dat de Triathlon Hengelo volgend jaar ook gewoon weer op de agenda staat.

Vermeldenswaardig is overigens nog de deelname van Koen Vossers, ook voor hem z’n eerste kwart triathlon. Hij ronde deze af ruim onder de 2 uur (01:58:26), wat oa. kwam door de snelste looptijd van de dag neer te zetten. Echter door een aanlopende rem bij het fietsen, fietste hij letterlijk met de rem er op, en mistte zo net het podium in zijn categorie. Maar zoals ik zelf ook gemerkt heb, is triathlon in het begin vooral ook een leerproces, en dus zal Koen binnenkort ook bij de triathlon vast op één van die hoogste treden staan.

Uitslagen 1/4 Zwem Fiets  Loop Totaal
(31) Rohalt Bergsma 0:15:31 1:08:29 0:43:40 2:07:41
(41) Gerrit van Zuilekom 0:21:43 1:06:07 0:44:12 2:12:04