04-01-2017 Oliebollentraining

BARCHEM – Traditioneel wordt het nieuwe jaar ingeluid met een oliebollentraining.

Met een grote groep een lekker duurloopje gedaan en vervolgens volop genoten van de oliebollen van Alex. Mede door de gluhwein van Gerbert en het Abdicatiebier van Alain, werd het een gezellige boel in Barchem.

09-06-2017 Triatlon Hengelo (G)

(door Rohalt)
HENGELO – 9 Juni stond al geruime tijd in m´n agenda als dé start van mijn eerste triathlon seizoen. De Triathlon van Hengelo was het strijdtoneel waar eveneens Gerrit zich had ingeschreven voor de ¼ afstand.

Normaal gesproken staan er wel meer Ruumpolrunners aan de start, echter moest oa. Rick verstek laten gaan en heeft Alex helaas door een vervelende blessure moeten afzeggen. Wel was Alex van de partij om als vrijwilliger (maar ook stiekem als supporter) op te treden. Net als Bert en Gerbert die als leden van de organisatie bijdroegen aan de Ruumpolrunners-aanwezigheid.

De start is zoals van ouds in het zwembad ’t Elderink, waar Gerrit als eerste Ruumpolrunner om 09:00uur mocht starten. Met een voor Gerrit acceptabele 21 minuten en een hand vol seconden ronde hij het 1km lange zwemgedeelte af en mocht hij beginnen aan de 40km lange winderige tijdrit. Vorige week werd Gerrit nog 3de bij de tijdrit van de “LWC de Paaschberg”, dus moest dit geen probleem zijn. Helaas viel de toch wat tegen, want Gerrit heeft al eens sneller gereden dan de geklokte 1uur en 6minuten. De wind was de spelbreker volgens onze snelheidsduivel (de fietstijden zijn overigens wel incl. 2 wissels).

Inmiddels was ik om 09:30uur gestart in het verwarmde water van ’t Elderink. Helaas kwam ik in een baan met 5 medezwemmers welke allen een tijd van 17minuten in gedachten hadden. Wat resulteerde in behoorlijk wat inhaalwerk en opstoppingen zo nu en dan bij de keerpunten. Ondanks dat heb ik een mooie 15:12(netto) op de kilometer weten te behalen, en ben daar gezien de omstandigheden zeer tevreden mee (het kan blijkbaar nog sneller!). Achteraf bleek dit goed voor een 13de zwemtijd van de 111 deelnemers. Een klein half jaar intensieve zwemtraining bij de NDD begint z’n vruchten af te werpen.

De eerste wissel ging redelijk en ik zat dan ook al snel op de fiets. Ondanks de harde wind, heb ik redelijk constant de snelheid kunnen vasthouden en kwam na 2 rondes met een gemiddelde van ruim 35km/uur weer in het parc fermé. De 2de wissel ging voor mij compleet de mist in, doordat het aantrekken van de hardloopschoenen, met de koude tenen van het fietsen, niet helemaal goed ging. Zooltjes gingen dubbel zitten, waardoor ik 1 schoen wel 3 keer opnieuw heb moeten aantrekken.

Toch kwam ik redelijk snel in m’n ritme bij het hardlopen, en kon ik ondanks een zere linker kuit de snelheid er aardig in houden. Een volgende keer moet het harder, maar voor nu was het goed. Doordat Hengelo een heen en weer parcours kent bij het hardlopen, kwam ik op een gegeven moment Gerrit tegen. Ook Gerrit had een vlotte pas en met een mooie high five passeerden wij elkaar, waarna Gerrit alweer voor een mooie eindtijd richting de finish ging.

Zelf nog even gretig gebruik gemaakt van de sponsposten onderweg, want het zonnetje deed inmiddels ook aardig z’n best. De laatste kilometers nog even doorzetten en de pijnlijke kuit negeren, en dan mocht ik dan ook mijn eerste kwart triathlon finishen. Met de handjes in de lucht, want de genoteerde tijd was boven verwachting, of liever gezegd ónder verwachting!

Vorig jaar heb ik in Hengelo al even “triathlon mogen proeven” middels de trio-triathlon, maar zelf een kwart afstand doen maakt het toch net iets mooier. Fijne organisatie weer en we duimen natuurlijk dat de Triathlon Hengelo volgend jaar ook gewoon weer op de agenda staat.

Vermeldenswaardig is overigens nog de deelname van Koen Vossers, ook voor hem z’n eerste kwart triathlon. Hij ronde deze af ruim onder de 2 uur (01:58:26), wat oa. kwam door de snelste looptijd van de dag neer te zetten. Echter door een aanlopende rem bij het fietsen, fietste hij letterlijk met de rem er op, en mistte zo net het podium in zijn categorie. Maar zoals ik zelf ook gemerkt heb, is triathlon in het begin vooral ook een leerproces, en dus zal Koen binnenkort ook bij de triathlon vast op één van die hoogste treden staan.

Uitslagen 1/4 Zwem Fiets  Loop Totaal
(31) Rohalt Bergsma 0:15:31 1:08:29 0:43:40 2:07:41
(41) Gerrit van Zuilekom 0:21:43 1:06:07 0:44:12 2:12:04

03-02-2017 Midwintermarathon Apeldoorn

(door René Go.)
APELDOORN – Eigenlijk wilde ik de marathon van Enschede weer gaan lopen in April maar aangezien ik dat weekend ben verhinderd, leek mij Apeldoorn, hoewel wat vroeg in het jaar, een mooi alternatief.

’s Ochtends heb ik de auto bij de Willem III kazerne geparkeerd en ik werd met een pendelbus naar de start/finish gebracht. In Orpheus, waar het al een drukte van belang was, heb ik mij omgekleed, binnen in het zonnetje gewacht en wordfeud met het thuisfront gespeeld (ze hebben daar een open wifi verbinding) tot het tijd was om naar het startvak te gaan, samen met de andere lopers van de marathon en de Asselronde.

Ik stond mooi vooraan bij de 40e editie van deze loop, benieuwd hoe deze voor mij 2e marathon zou gaan verlopen. Er stond een frisse wind op het glooiende parcours, met name in de 2e kleine ronde. Ik heb mijn eigen tempo gelopen en had minder last in mijn benen dan in Enschede vorig jaar. Doordat de druk bezette Asselronde hetzelfde parcours volgt, zijn er veel lopers op de weg in de 1e grote ronde. Het is leuk dat de organisatie je voornaam op het startnummer afgedrukt heeft, onderweg hoor je behalve dweilorkesten en djembé getrommel, ook regelmatig je naam in combinatie met aanmoedigingen.

Hoewel het tempo na 25 a 30 km wel achteruit ging en ik aan het begin van de 2e ronde enige welkome peptalk kreeg van een medeloper, hoefde ik niet te wandelen. Het is wel een verademing dat de laatste paar kilometers licht dalend zijn. De finish van de marathon en van de 8 km, die later in de middag startte, lagen naast elkaar. Ik kwam zo’n beetje tegelijk met Dennis Licht over de finish, die de 8 kilometer won. Hij werd door een heel enthousiast publiek onthaald.

De Tonnies, die beiden op de Asselronde vertegenwoordigd waren en deze ook verdienstelijk gelopen hebben, heb ik deze dag niet gezien. Het evenement is goed georganiseerd, als een geoliede machine en er was een aangename sfeer.

 

UITSLAGEN
Marathon René Goorman 3:24:31
Asselronde 27.5 km Tonnie Gotink 2:13:57
Tonnie Scholten 2:24:35

31-08-2017 Een wereld vol bier

Een glas bier bevat minder koolhydraten dan een glas wijn. En ook minder dan twee boterhammen met kaas. Af en toen een glas bier is zeker niet slecht. Dat zegt Alain Schepers,  Ruumpolrunner en schrijver van het boek ‘Een wereld vol bier’.

Bovenstaande informatie stelde de collega-hardlopers gerust. Zij wilden meer lezen over de fascinerende verhalen uit de bierwereld die Alain optekende. Want geen van de hardlopers wist dat je van bier ook opgewonden kunt raken. Ook de legende over bier dat je onoverwinnelijk maakt wekte de interesse van de wedstrijdatleten.

Bert Veltman, de razendsnelle veteraan van de Ruumpolrunners, nam voorafgaand aan de zaterdagtraining op de Lochemseberg, drie exemplaren in ontvangst van de schrijver. Meer over dit smakelijke boek is te lezen op www.eenwereldvolbier.nl.

23-06-2018 Triatlon Rijssen

(door Gerrit)
RIJSSEN – Twee weken na onze officiële triathlonstart v/d Ruumpolrunners in Hengelo(gld), de triathlon van Rijssen.

Prima georganiseerd elk jaar, en elk jaar een groeiend deelnemersveld(dit jaar ruim 500 deelnemers), met alleen al op de kwart 120 starters in 2 series. Alex, en ik gingen om 9:45 u in de verschillende 50 meter zwembanen met het kritische oog van Rohalt van start. Zijn advies na afloop bleek eigenlijk nog best wel eenvoudig, n.l. een veel sneller armtempo ontwikkelen voor een betere zwemtijd. Helaas zijn we al niet zo jong meer, maar gaan een volgende keer toch proberen(Didam), dit advies in uitvoering te brengen.

Het is alleen maar de vraag, hoe lang houden wij dit vol. Mijn zwemtijd was alwel ruim een 1 minuut sneller vergeleken met vorig jaar, dus er is misschien nog hoop. Alex en ik kwamen wederom tegelijkertijd na 22 minuten uit het water, waarna er gewisseld moest worden. Voor het eerst zwom ik in een z.g. shorty. De winst die ik met het zwemmen gehaald had, was ik al weer snel kwijt met het wisselen daarvan (dat moet de volgende keer dus sneller kunnen).

Met het fietsen ging ik Alex op de Rijssenseberg, die 4 keer beklommen moest worden voorbij. Alex met de nieuwe fiets(daar kan het niet meer aan liggen), mopperde nog wat in het voorbij gaan dat hij met de pedalen aan het vechten was (kon er niet goed inkomen) . Met de vier beklimmingen, en de wind(windkracht 4), had ik geen verbetering v/d fietstijd verwacht, welke na afloop toch ook iets sneller was dan vorig jaar.

Met deze keer een sneller wissel naar het lopen, moesten 4 ronden van 2,6 km afgelegd worden, met daarin ook diezelfde pittige klim. De eerste ronde ging goed, maar bij de klim v/d 2e ronde moest het tempo een stukje terug, doordat ik in de linker hamstring krampscheutjes begon te voelen. Met het ingaan v/d 4e ronde(laatste), kon ik het tempo toch weer opvoeren, en mijn totaaltijd van vorig jaar met 40 seconden verbeteren. Alex was met zijn goede looponderdeel(1e bij de 50+), een minuutje langzamer vergeleken met vorig jaar, en 5e plek 50+ totaal.

Vorig jaar mocht ik voor het eerst(2e) op het podium plaats nemen bij de categorie 50+ mannen, en de vraag was hoe had ik het dit jaar gedaan, daar er dit jaar een aantal goede verse 50+`ers meededen. De 2e serie moest dus even afgewacht worden, en bleek toch de bloemen, en een envelop te mogen afhalen van het podium. Komt niet zo vaak voor, en o.a. in Rijssen zijn veel prijsuitreikingen in meerdere categorieën. Dus maar even van genoten, want wie weet was het de laatste keer.
Alex ging vervolgens op weg naar de zaterdagmiddagtraining op de Lochemseberg. Zelf vond ik dat ik wel genoeg gedaan had, en heb ik nadat ik Wilma de bloemen gegeven had, op de bank(in horizontale positie) plaats genomen.

Rick stond ’s middags aan de start voor de sprintafstand (500-20-5). Het doel was 9 minuten bij het zwemmen maar dat doel werd niet gehaald doordat er de eerste 150 m te weinig ruimte was om in te halen. Met 10 zwemmers in een baan was het wel heel druk en tikte hij na 9.30 de badrand aan. Na een snelle wissel werd al snel het juiste fietstempo gevonden en met een gemiddelde van zo’n 35 km/h werd tevreden het fietsonderdeel afgerond. Het looponderdeel ging ook super (21.54) en met een eindtijd van 1.06.49 (12e H40) realiseerde hij een PR op het parcours van Rijssen.

UITSLAG 1000 m   40 km 10 km totaal
Gerrit van Zuilekom 22.17 0.59.32 46.07 2.11.01
Alex Hendriks 22.06 1.06.14 45.47 2.18.13
UITSLAG 1/8 500 m   20 km 5 km totaal
Rick Moezelaar 09.45 0.33.25 21.54 1.06.49

11-05-2017 5×5 Doetinchem

DOETINCHEM – Ook dit jaar stonden de Ruumpolrunners aan de start van de 5×5 estafette in Doetinchem.

Het is ieder jaar weer een gezellige drukte op de atletiekbaan van Argo. De sfeer is altijd goed, zelfs al de regen met bakken uit de hemel valt, zoals dit jaar. De meeste lopers zochten vooraf een schuilplek in de kantine maar moesten voor de traditionele foto toch de regen trotseren, om vervolgens als een speer weer naar binnen te vluchten.

Als eerste Ruumpolrunner stond Rick aan de start. In de stromende regen liep hij de eerste kilometer behoudend om daarna het tempo iets op te schroeven. Een voor een werden de snelle starters weer ingehaald en ondanks de regen en wind liep hij naar een acceptabele 20’42”.

Tonnie Scholten was de tweede loper. De regen was inmiddels minder geworden en het team Ruumpolrunners liep op ongeveer de 15e plaats. Tonnie kreeg last van zijn blessure aan de hamstring maar verbeet de pijn en klokte 22’13”. De volgende Tonnie stond alweer in de startblokken en als een jonge hond liep de marathonexpert naar een snelle 21’52”.

Rohalt ging als een speer van start en kon tot ieders verbazing het hoge tempo goed vasthouden. Het resultaat was een dik persoonlijk record, de klok bleef staan op 19’36”. Slotloper Gerrit had de laatste weken weinig op snelheid getraind maar zijn eindtijd van 21’11” bracht de Ruumpolrunners toch naar een 14e plaats overall. Totaal stonden er 77 teams aan de start.

De eindtijd van 1.45.34 was goed voor een 10e plaats in de categorie ‘Herenteams’.

 

UITSLAG 5 KM
Rick Moezelaar 20’42”
Tonnie Scholten 22’13”
Tonnie Gotink 21’52”
Rohalt Bergsma 19’36”
Gerrit van Zuilekom 21’11”
———
 Totaal 1.45.34

01-12-2017 Montferlandrun

‘S-HEERENBERG – Vandaag met een aantal Ruumpolrunners de Montferlandrun gelopen onder perfecte omstandigheden.

Vrijdagavond op het bierfest van Alain, zaten we te inventariseren wie er allemaal mee zou lopen van de Ruumpolrunners. We kwamen uit op Rohalt, Tonnie G., Rick, Kim, Rene Go. en ikzelf. Omdat we qua verwachte eindtijd dicht bij elkaar zaten, hebben we er toen een vaatje bier (bij voorkeur oerquelle !) op gezet voor de winnaar van dit illustere 6-tal. Tenminste dat is wat ik mij herinner van die avond. Maar ik ben wel een deel van de film van vrijdagavond kwijt, om eerlijk te zijn……………

En nu een verslag van de wedstrijd. Ik had mijn gezinnetje meegenomen (mijn zoon Robin liep mee met de kidsrun) en was daardoor een beetje laat. Om kwart voor twaalf hadden we een parkeerplek heeeeeel ver weg van de start. Dus bij het inlopen begon voor mij de wedstrijd al. Maar ik was op tijd en gelukkig viel het startschot later dan 12.00 uur. Rick stond per toeval vlak bij mij in het startvak. Na de start was het vooral inhalen geblazen, jammer genoeg een te langzaam startvak uitgekozen. Maar ik dacht, gewoon rustig blijven. Na 2 km kwam ik langzij bij Rick. De eerste 5 onder de 21, dus ik lag op schema.

Daarna iets gas teruggenomen en geprobeerd ontspannen te lopen. Op 9 km zag ik uit het niets ineens Rohalt. Hij stond geparkeerd met steken ergens in het been. Maar hij haakte weer aan en zonder dat ik het door had haalde hij mij ook weer in. René Goorman zag ik steeds in de verte vooruit. Toch maar een keer klokken, jawel het gat was ruim een halve minuut. En ik zou best wel eens meer dan een halve minuut later gestart kunnen zijn…..! De gladiolen kwamen in beeld. Ik bedoel natuurlijk het biervat! Met hangen en wurgen het tempo zo hoog mogelijk proberen te houden en gelukkig kwam de finish in zicht. Eindtijd net onder de 1.05 en wat bleek, ook nog de snelste Ruumpolrunner! Mijn dag kon niet meer stuk. Maar eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat zonder de Rohalt´s steken hij zeker sneller was geweest. En Koen was natuurlijk ook sneller maar die beschouw ik als een halve Ruumpolrunners omdat hij nooit op de training komt.

Voor de volledigheid alle prestaties van de Ruumpolrunners.

Uitslag 5 km 10 km 15 km
Koen 16.27 33.16 0.49.49
Rene Ge. 20.51 43.11 1.04.54
Rene Go. 21.14 43.29 1.05.20
Rohalt 21.13 43.53 1.05.31
Rick 22.33 45.45 1.08.00
Kim 23.06 46.26 1.08.13
Tonnie G. 23.07 47.02 1.09.51

Wie zijn wij ?

Onze trainingsgroep�bestaat uit�een aantal enthousiaste hardlopers en triatleten�die iedere zaterdagmiddag hun training afwerken op de Lochemse berg.

De groep dankt zijn naam aan�Harry Ruumpol, meervoudig Nederlands en Europees kampioen triatlon en duatlon. Harry stond aan de basis van deze trainingsgroep en voorziet de RuumpolRunners nog regelmatig van tips en adviezen.

Iedere zaterdag�wordt een�gevarieerd trainingsprogramma gevolgd, waarin de nadruk wordt gelegd op interval, snelheid en kracht.

De groep bestaat voornamelijk uit ervaren triatleten en lange afstandlopers. Maar ook enthousiaste niet-wedstrijdlopers maken deel uit van de loopgroep. Hoewel er serieus getraind wordt, staan plezier en gezelligheid hoog in het vaandel. Iedere loper traint op zijn eigen niveau.

Tijdens trainingen en wedstrijden zijn onze lopers te herkennen aan hun blauwe shirts met daarop het logo van de RuumpolRunners. Dit logo bestaat uit de Lochemse berg met de uitkijktoren. Rondom deze uitkijktoren worden de meeste trainingen afgewerkt.

Wil je ook�zonder verdere verplichtingen met ons meetrainen ? Kom dan zaterdagmiddag naar Barchem en loop met ons mee !

Aanvang training : Zaterdag 15.30 uur (in de wintermaanden 15.00 uur)
Locatie ����������� �����: Parkeerplaats Woodbrookershuis Barchem

s03.jpg